Класифікація та характеристика змішаних напоїв


Група "коктейлі" - це змішані напої об'ємом порції 50-90 мл. Їх ще називають "короткими" ( "короткими") змішаними напоями.
Тонізуючі і прохолодні змішані напої відпускаються порціями від 150 до 300 мл. Інше їх назва - "довгі" змішані напої.
Напої, приготовлені великими порціямі- це напої об'ємом не менше 500 мл. Готуються на велику кількість споживачів (від 10 і більше). Цю групу напоїв називають вечірніми.
За температурі подачі змішані напої можуть бути об'єднані в наступні групи:
• холодні
• гарячі
• неохолоджені
За способом приготування:
- індивідуальні
- групові
За призначенням всі змішані напої можна поділити на:
- збуджують апетит,
- освіжаючі,
- десертні,
- поживні і т.д.

Крім зазначених ознак змішані напої можна групувати по основному компоненту: фліпи, Сауер, айс-крим, ЕГ-ноги, коблери, фізи і т.д.
Усередині групи коктейлів можна зробити підрозділ цих змішаних напоїв в залежності від часу споживання і від дії на організм людини - на аперитиви і діжестіви. Причому аперитиви можуть готуватися на міцно алкогольної основі, на основі вин або безалкогольної основі.
Коктейлі- найбільш поширений вид змішаних напоїв. Згідно з однією з найбільш вірогідних версій, коктейль з'явився близько 200 років тому під час випивок на честь переможців на півнячих боях. Напої оплачували виграли на півнячому тоталізаторі. Траплялося, що ввійшли в азарт учасники цих святкувань змішували з льодом напої, які тільки траплялися під руку. Назва «коктейль» (по-англійськи - «півнячий хвіст») визначилося його кольором, що нагадував забарвлення півнячого хвоста. Готують коктейлі шляхом змішування компонентів в шейкері, барном склянці або безпосередньо в посуді, в якому коктейль подається. «Короткі» коктейлі подаються без соломинки. Шаруваті, повинні подаватися з соломинкою - однією, двома (в залежності від складових частин).
Коблер- змішаний освіжаючий напій на основі соків з фруктами і сиропів. У його склад входить багато льоду, фруктів і ягід. Готують ці напої в тому посуді, в якій подають. Для подачі рекомендується стакан Коллінз, додатково подають соломинку, ложечку або шпажку для фруктів.
Фіз- ігристий, пінистий, змішаний напій. У його склад входить газована вода, ігристе вино, один або кілька спиртних напоїв, соки з кислим смаком. Всі компоненти (крім газованої води або ігристого вина) змішують в шейкері, а потім переливають в стакан (хайбол- для алкогольних, Коллінз - для безалкогольних) з льодом і розводять газованою водою, прикрашають ягодами вишні або лимоном, подають з двома соломинками.
Фліп змішаний напій з додаванням яйця, різноманітних соків, сиропів, молока (в кількості меншій, ніж в ЕГ-нозі). Компоненти змішують в шейкері, а краще - в міксері. Подають без льоду в тумблері, посипають мускатним горіхом, шоколадом.
Ег-ніг-молочні фруктові напої з сирим яйцем або жовтком. Молоко частково або повністю може замінюватися фруктовими, ягідними, овочевими соками. Готується напій з льодом в шейкері або міксері, подають з льодом. Безалкогольні (слабоалкогольні) - в хайбол, алкогольні - вколлінзе. Близький до смаку до фліп.
Ойстер - гострий змішаний напій. Відрізняється від фліпів гострим смаком за рахунок складових компонентів - томатний соус, сіль, перець. Компоненти перемішують в шейкері (міксері), жовток додають в готову суміш в цілому вигляді. В якості гарнірів використовують м'ясо крабів, очищені устриці, сирої натертий хрін. Подають в коктейльної чарці з ложечкою.
Сауер- кислий змішаний напій. Основу становить цитрусовий сік (лимонний, апельсиновий, мандариновий і ін.) Залежно від рецептури компоненти змішують в шейкері або чарці «сауер» (в якій подають напій). Як гарнір можна використовувати консервовані фрукти.
Джулепи- змішані напої, до складу яких входить м'ята (настій, екстракт, сироп або листя). Можна готувати на основі соків, молока, кефіру, сиру, морозива. Безалкогольні або слабоалкогольні напої подають в стаканехайбол, міцних алкогольних - в стаканеолд-фешенд.
1/03/2017
Мартіні- практично це джин із слабким натяком вермуту (2 або 4 частини джина і 1 частина сухого вермуту), крапля соку лимона, прикрашають часточкою лимона. Змішують в шейкері (з льодом). Подають в чарці «Мартіні»
Манхеттен- «варіанти» на тему віскі-вермут. Стакан олд-фешенд.

Бакс - середньої міцності напої, вони завжди містять імбирне пиво, свіжий лимон, сік.

Колінз- найстаріший і найвідоміший легкий напій. Готують з лікеру, лимонного соку, содової. Лимон можна використовувати як гарнір. Прикрашають скибочками апельсина, вишні та іншими фруктами і ягодами.
Фікс - середньої міцності напій, в якому інгредієнти самі «фіксуються» в склянці, наповненому льодом. Вони не вимагають, як і коблери, содової або будь-якої іншої води, не перемішуються. Найпростіший фікс складається з лікеру, цукру, льоду і скибочки лимона.
Дейзі (маргаритки) - середньої міцності напої. Їх подають в чашці з ручкою або навіть в срібній чашці. У цьому напої поєднуються спиртне і фруктовий сік і обов'язковий «червоний» компонент (гранатовий сік, малиновий сироп), а також який-небудь лікер.
Міст. Основний компонент цього напою повинен бути представлений міцним лікером (порція лікеру повинна бути в межах 70г). У склянку з льодом виливають порцію лікеру, зверху насипають підфарбований лід, можна додати лимонну цедру (стакан "тумблер").
Айс-крім- змішаний напій основним компонентом якого є морозиво (в перекладі "айскрім" означає заморожений крем). Спочатку укладають в стакан морозиво, а потім - всі інші компоненти відповідно до рецептури. Компоненти напою не перемішуються !!! Подають в стаканехайболс соломинкою і ложечкою.
Санді (в перекладі з англійської - "Неділя"). Це змішаний напій основним компонентом якого є морозиво, розбавлене сиропом і прикрашене свіжими або консервованими фруктами (персики, ананаси, банани). Можна для оформлення використовувати черешню (краще жовту) і горіхи, политі сиропом. Додають незначна кількість ароматизованих спиртних напоїв (група вермуту). Якщо фрукти за рецептурою додаються в напій, то їх протирають. Компоненти укладаються в креманку (не перемішується!) І заливаються сиропами, вином. Подають з чайною ложкою і шпажкою для фруктів, покладених на пиріжкову тарілку на якій стоїть креманка.
Фраппе- склад компонентів нагадує айс-крим. Основа - соки, сиропи, молоко, мінеральна вода. Додають додатково ще і морозиво. Всі компоненти фраппе змішуються в шейкері або міксері. Подають в стаканехайболс соломинкою.
Крюшони - напій із суміші вин з додаванням цукру, фруктів або ягід. Основу можуть становити соки і мінеральну воду. Готуються з льодом в крюшонніцу і в ній же здійснюють подачу. Порционируют в скляні ашки, які йдуть в комплекті з крюшонніцу. Додатково подають ложечку або шпажку для фруктів.
Пунш. Назвою даний напій зобов'язаний індійському слову «панч» (в перекладі означає «п'ять»). До складу входить п'ять основних компонентів - вино, ром, цукор, вода і чай. Можна готувати пунш з додаванням молока, різних сиропів, соків, яєць, прянощів. Подають в гарячому або холодному вигляді. Холодний пунш подають з льодом і соломинкою встакане. Гарячий - впуншевойчашечке з ложечкою.
Глінтвейн- різновид пуншу. Готують його з вином (частіше сухим червоним). Подають в гарячому вигляді в пуншевих чашці з ложечкою.
Грог- різновид пуншу, який готують з ромом або коньяком. Подають в гарячому вигляді, традиційно встакане з підсклянником.
Слінг - це той же грог, але замість чаю використовують мінеральну воду. У гарячому вигляді напій подають з натертим мускатним горіхом (може бути як холодним, так і гарячим).

Комментарии