Дижестив-що це за напій?

Дижестив - традиційні складові європейської культури споживання спиртних напоїв
Що таке дижестив?
Якщо апаратів відкриває застілля, то дижестив - його завершує. Є багато стилів напоїв, які прийнято подавати після їжі, але всі вони призначені для того, щоб очистити смакові рецептори і допомогти організму перетравити їжу. Особливо це актуально в країнах, де прийнято вечеряти пізно ввечері.
Але дижестив виконує й іншу функцію. Подача напоїв після основного застілля - це відмінний спосіб продовжити вечір і поспілкуватися. Дуже часто саме в такі моменти відбуваються найбільш важливі розмови і обговорюються серйозні питання.
Багато класичні діжестіви спочатку створювалися як лікувальні еліксири, покликані заспокоїти шлунок і полегшити самопочуття після переїдання. До них відносяться лікери і бальзами, настояні на травах і спеціях. Приблизно в XVIII столітті вони потрапили на офіційний обідній стіл, але свою цілющу призначення зберегли.
Класичний дижестив подають без нічого або з мінімальним супроводом - часточкою лимона, сигарою, кава.
Профіль дижестива
Якщо коротко, то дижестив повинен бути смачним, міцним і ароматним. Щоб не помилитися з вибором напою, досить дотримуватися декількох правил.
Він повинен бути міцніше, ніж апаратів і основний напій під час вечері.
Мати багатший, насичений і розслабляючий смак.
Бути темніше за кольором.
Відповідати страв, які подавали під час застілля.
Діжестів часто плутають з десертним алкоголем. Але це не одне і те ж. Післяобідній напій зазвичай менш солодкий і міцніший. Крім того, його не прийнято подавати з шоколадом, вершками, морозивом. Як правило, він слід після десерту і сиру.
Віскі і коктейлі на його основі - один з найбільш «інтернаціональних» діжестівов
класичні діжестіви
Виділяють кілька категорій напоїв, які традиційно подають після їжі.
Витриманий міцний алкоголь - бренді (коньяк, арманьяк), кальвадос, віскі, особливо шотландський скотч, граппа, шнапс.
Кріплені вина - солодкий херес, портвейн, мадера, червоний вермут.
Трав'яні настойки і біттери - бехеровка, самбука, лікери «Шартрез», «Бенедіктін», «Ферент-Бранка», «Егермейстер».
Гіркі лікери. На відміну від БІТТЕРИ, призначених для аперитиву, у них багатший і солодкий смак. Класичний приклад - італійський лікер Amaro.
Солодкі лікери - «Лімончелло», кавовий «Калуа», вишневий "мараскіно», апельсиновий «Гранд Марні».
Лікерні коктейлі ( «Чорний росіянин», «Рожевий цвях», «Манхеттен», «Олд Фешн» і ін.).
Що подають в якості дижестива в різних країнах
Як і у випадку з аперитивами, переваги щодо діжестівов визначаються традиціями.
Франція
Французи після ситної вечері воліють пропустити чарочку коньяку або арманьяк.
Італія
В Італії вибір пообідніх напоїв ширше і залежить від регіону.
На півдні країни після обіду люблять випити солодке і міцне «Лімончелло» - лікер, настояний на лимонної цедрі.
У Римі обирають анісовий лікер самбуку. Його подають з трьома кавовими зернами, які потрібно прожувати після того, як вип'єш спиртне.
До традиційних італійським Діжестіви також відноситься гіркий лікер Amaro, «Амаретто» з мигдальним смаком, граппа.
Іспанія
Іспанці - фанати кріплених вин. Тут після закінчення застілля найчастіше подають солодку мадеру, портвейн, херес. Гурмани після смачного обіду люблять побалувати себе лікером «пачаран» (Patxaran) - напоєм з ягід терну, настояних на анисовом спирті і прянощах.
Німеччина
Німці створили один з найбільш ароматних діжестівов - трав'яний бальзам «Егермейстер». При цьому самі вони не проти побалувати себе після вечері чарочкою фруктового шнапсу.
Великобританія
В Англії традиція подачі дижестива не так сильно розвинена, як на континенті. Після їжі тут в основному вживають бренді, арманьяк, кальвадос і мадеру.
США
Ще менше з приводу діжестівов заморочуються американці. За океаном не прийняті пізні вечері, тому і діжестівние напої п'ють не для того, щоб допомогти травленню, а для задоволення. Це може бути і міцний алкоголь (коньяк, віскі), і кріплене вино (херес), і солодкий коктейль з вершками, кава з цукровим сиропом, сік.
Вибираючи дижестив, керуйтеся не тільки етикетом, а й уподобаннями своїх гостей

Комментарии