Столовий етикет

                          ÐŸÐ¾Ñ…ожее изображение
Етике́т (від фр. étiquette — «етикетка», «напис») — норми й правила, які відображають уявлення про гідну поведінку людей у суспільстві
Як правильно передавати їжу за столом:
- по правилам їжу передають зліва направо, при цьому страва повинна рухатися тільки в одному напрямку;
- можливі два варіанти: або один з тих, що обідають тримає блюдо, поки його сусід наповнює з нього свою тарілку, або обідає передає блюдо сусідові і той сам і тримає блюдо, і наповнює свою тарілку;
- важкі або незручні для утримування на вазі страви прийнято ставити на стіл під час кожної передачі сусідові;
- спинці і інші предмети посуду з ручками прийнято передавати таким чином, щоб ручка дивилася у напрямку до гостя, який приймає блюдо. 
Використання загальних приладів:
-з агальні прилади розташовують праворуч від страви, для якого вони призначені;
- якщо до блюда подається і вилка, і ложка, існує правило: ложку кладуть праворуч від страви, щоб було зручно зачерпувати і піднімати їжу, а вилку - зліва, щоб з її допомогою підтримувати їжу;
- агальні прилади необхідно повертати до загального страви таким же чином, як вони були подані;
- у разі, якщо ложка для накладання страви подавалася на окремій тарілці-підставці, після використання її необхідно покласти в загальне блюдо (таким чином підготувавши для використання таким гостем);

- лезо обробного ножа прийнято направляти всередину страви, щоб уникнути порізів.
Додаткові правила і тонкощі столового етикету
- Відмова від певного блюда в разі алергії на вхідні в його склад продукти, або через обмеження в зв'язку з дієтою можливий, при цьому необхідно пояснити господареві застілля (але не всім присутнім гостям) причину відмови від страви.
- Якщо у Вас застрягла їжа між зубів, не слід робити спроби дістати її за столом, навіть при наявності зубочисток. У разі, якщо Ви абсолютно не можете терпіти дане незручність, необхідно вибачитися, покинути стіл, і витягти застряглу їжу з зубів в туалетній кімнаті.
- Губна помада. Залишати сліди губної помади на приладах і келихах - поганий тон, особливо не бажано це на ділових обідах. Якщо у Вас на губах помада, і з собою немає серветки, щоб видалити її з лиця, пройдіться до туалету, або прихопіть серветку біля барної стійки, коли будете підходити до обіднього столу.
- Куріння. Незважаючи на те, що в нашій країні куріння в ресторанах заборонено, Ви можете опинитися в ресторанах з зонами для курців в інших країнах, тому розглянемо правила поведінки за столом в цій ситуації. Отже, навіть якщо Ваш стіл розташований в залі для курців, ніколи не запалюйте між змінами страв. Запах сигарет значно впливає на смакові відчуття, причому не найкращим чином. Дочекайтеся закінчення обіду, і тільки запитавши дозволу у присутніх, і переконавшись, що ніхто не заперечує, Ви можете закурити. Якщо хтось заперечує, ідіть до барної стійки. І ніколи не використовуйте тарілки в якості попільнички.
- За правилами етикету сумочки і дипломати не повинні знаходитися на обідньому столі ні за яких обставин. Це ж правило справедливо для ключів, капелюхів, рукавичок, окулярів і футлярів для них, телефонів і пачок сигарет. Загалом, якщо предмет не є частиною обіду, він не повинен перебувати на столі.

Комментарии