https://www.youtube.com/watch?v=imjnXyZl1sY
Декантація вина - це його переливання з пляшки в спеціальний графин для
насичення киснем (аерації), очищення від осаду на дні і створення урочистої
атмосфери дегустації. В основному декантують тільки червоні вина, але є білі
сорти, які після насичення киснем, краще розкривають ароматичні та смакові
властивості.
Вина, які потребують декантації.
* Зрілі червоні вина, які незважаючи на свій 10-15-літній вік, усе ще можна ввважати молодими (врожаї 1982-1990років);
* Вина
років з чудовою якістю врожаю, таких як: 1945, 1961, 1982;
* Ще
не повністьб розкриті червоні вина гарних сортів або середнніх років врожаю 1983, 1991, 1992, 1993, 1994, 1997;
* Червоні
вина кращих із нещодавніх урожаїв:1995, 1996, 1998 років, які зараз
відкорковати не рекомендується, але на які вже існує попит;
* Більшість
білих вин віком від 5 до 15 років;
* Декантації потребують
також портвейни.
Вина, які не
рекомендується декантувати.
* Більшість рожевих
вин;
* Дуже молоді білі вина на базі сортів Совіньйон, Шенен, Шардоне, білі вина: Рона, Прованс, и Анджуйські, Бургундські (шаблі,
Аліготе);
* Шампанське
Брют, Біле і Рожеве;
* Дуже
старі вина, віком 20-50 років. Пляшку старого вина краще відкупорювати на
40хвилин раніше.
Комментарии
Отправить комментарий