Аперитив - що це за напій?




Аперитив - традиційні складові європейської культури споживання спиртних напоїв
Що таке аперитив?
Аперитив - освіжаючий напій перед їжею. Його вживають, щоб порушити апетит, підготувати рецептори для сприйняття їжі, стимулювати виділення шлункового соку. Але це не єдине його призначення.
У європейській традиції невелику кількість алкоголю перед їжею розглядають як хороший спосіб розслабитися після довгого трудового дня, приємно провести час в очікуванні обіду або вечері. Якщо ж в будинку гості, аперитивом зазвичай відкривають вечір, зав'язуючи під келих спиртного легку невимушену бесіду. Не випадково саме поняття aperitif перекладається з французької як «відкривати».
Як аперитив можуть подавати не тільки спиртне, але і безалкогольні напої, соки, мінеральну воду.
Виділяють три групи аперитивів:
одинарні - напій одного виду, наприклад шампанське, вермут, апельсиновий сік;
змішані - коктейлі;
комбіновані - кілька різних напоїв з першої і / або другої групи.
Профіль аперитиву.
Сказати однозначно, що ось ці напої можна подавати як аперитиви, а ці - ні, не можна. Все набагато складніше і одночасно демократичніше. Наприклад, одні люблять випити чарку коньяку перед обідом для підвищення апетиту, інші вважають за краще неспішно потягувати його після їжі. Тому правильніше говорити не про конкретних напоях, а про характеристики, якими вони повинні володіти.
Так, щоб вважатися класичним аперитивом, алкоголь повинен бути:
Несолодким. Цукор - це швидкі вуглеводи, які, потрапляючи в кров, притупляють почуття голоду і зменшують апетит. Аперитив ж, навпаки, повинен його стимулювати.
З гірчинкою. Гіркота дратує смакові рецептори і посилює секрецію шлункового соку.
Чи не занадто міцним. Вважається, що спиртне фортецею 16-25% «відкриває» небо, а 40-50% - заспокоює і пригнічує його.
Холодним і освіжаючим. Теплі і гарячі напої розслаблюють і дають відчуття ситості, тому вони більше підходять для завершення вечора.
Чи не конфліктувати з майбутньою їжею. Наприклад, перед гарячим супом не подають холодне пиво, а перед стравою з сухим вином - лікер.

Легкий, свіжий, з чистим смаком - таким повинен бути аперитив в розумінні європейців

Право вважатися батьківщиною аперитиву оскаржують Італія і Франції. Італійці стверджують, що першим напоєм, призначеним для пробудження апетиту, був вермут, винайдений в 1786 р в Турині людиною на ім'я Антоніо Бенедетто Карпана.
Французи таким вважають винний напій з травами і спеціями, створений в 1846 р аптекарем Джозефом Дюбонне для боротьби з малярією і згодом названий його ім'ям.
Класичні аперитиви
Напої, які традиційно подають як аперитиви, представлені кількома категоріями. Наведемо приклад найпоширеніших з них.
Міцний алкоголь з гірким або трав'яним профілем, наприклад абсент, бехеровка, зубрівка.
Анісові настоянки - французькі перно, пастис, грецький узо, турецька горілка раки.
Біттери «Кампарі» і «Апероль» з гірким цитрусово-трав'яним смаком.
Джин і коктейлі на його основі з додаванням лимонного соку.
Вермут - вино, настояне на травах і спеціях. Може бути сухим (білий) і солодким (червоний). Вермут - невід'ємна частина класичних аперітівних коктейлів, таких як «Сухий Мартіні».
Шампанське, просекко, біле сухе вино.
Кріплені вина - сухий херес, портвейн.
Винні напої, ароматизовані фруктами, цедрою, прянощами. Наприклад, сангрія, Ліллі, дюбонне і тому подібні суміші.
Пиво міцних і темних сортів, сидр.
Якщо коктейль включає один з аперітівних напоїв, він і сам, швидше за все, є аперитивом
Що подають як аперитив в різних країнах
Свої уподобання щодо аперитивів є в багатьох країнах.
Франція
У французів кілька улюблених передобідні напоїв. Так, на півдні країни віддають перевагу пастис - міцної настоянки з ароматом анісу, в Нормандії люблять пропустити перед їжею чарочку кальвадосу, а в Ельзасі - отримати насолоду від бокалу ігристого вина Cremant d'Alsace.
З змішаних напоїв як аперитив особливою популярністю користуються коктейлі Kir і Kir Royal. Перший готують з білого сухого вина і черносмородинового лікеру. Якщо хочуть приготувати «королівський» варіант «Кіра», вино замінюють шампанським.
І ще. У Франції ніколи не подають аперитив тільки у вигляді напоїв. Їх завжди супроводжують закусками - горішками, чіпсами, невеликими шматочками сиру, тарталетки, міні-бутербродами з паштетом, оливками, м'ясними делікатесами.
Італія
Головний італійський аперитив - вермут. Особливою популярністю користуються марки «Мартіні» і «Чинзано», які прийнято пити як в чистому вигляді, так і в складі коктейлів, наприклад «Негроні» або «Манхеттена».
Чи не менше вермуту затребуваний і коктейль Aperol spritz. Його готують з ігристого вина просекко, біттера «Апероль» і газованої води.
Перед їжею також прийнято пити легкі освіжаючі вина.
В Італії дуже багато барів встановлюють годинник аперитивів - зазвичай з 18.00 до 20.30. В цей час відвідувачі купують тільки напої, а закуски до них у вигляді нарізки, салатів і іншої смакоти подають безкоштовно.
Іспанія
Загальною любов'ю користується аперитив і в Іспанії. Традиційні напої, якими тут прийнято насолоджуватися перед їжею, - вермут, сухий херес, світлі сухі вина, винні суміші з фруктовою основою.
До них подають маслини, горішки та численні мініатюрні закуски - тапас.
Греція
Греки - великі шанувальники свого національного напою Ouzo, до складу якого, крім бадьяна (анісу), входять цілющі трави і прянощі.
Найпоширеніший спосіб вживання узо перед обідом - неспішне потягування анісової горілки, злегка розведеною холодною водою.
Британія та Ірландія
У Великобританії та Ірландії аперитив подають перед ланчем. Найчастіше п'ють херес і суху мадеру, а в літній період - Pimm's. Так називається спиртний напій з фруктовим смаком на основі джина і коктейль з нього з додаванням содової, соку, шматочків свіжих фруктів, огірка.
США
Американці п'ють європейські аперитиви, але своїм способом: змішуючи їх. Класичні мікси для подачі перед їжею - «Сухий Мартіні», «Манхеттен», «Американо», «Негроні», «Веспер Мартіні». Ну і, звичайно ж, віскі з содовою.

Комментарии