https://drive.google.com/file/d/1TQ-xL6jr7oFXLA05cfCkHh0N22UqtNDr/view?usp=sharing
Таблиця 1. Характеристика
формату закладів ресторанного господарства
№ |
Назва закладу
ресторанного господарства |
Формат |
Відмінності |
|
1 |
Ресторан |
«Fast Casual» |
Значення цього формату
«швидкий і демократичний», є найбільш перспективним в Америці, Європі та в Україні |
|
2 |
Ресторан |
«Fine Dining» |
Цей заклад преміум
класу з більшістю переваг: інтер'єр, створений кращими дизайнерами,
професійний персонал, відмінна кухня, велике різноманітне меню, наявність
винної карти засортиментом елітних вин |
|
3 |
Ресторан |
«Quick`ncasual» |
Заклад швидкого
обслуговування, відрізняється швидким обслуговуванням столиків, порівняно з
іншими ресторанами |
|
4 |
Євроїдальня
самообслуговування |
«Free Flow» |
Значення - «вільний
рух». Цей формат передбачає вільне переміщення гостей по торговому залу із
можливістю самостійного вибору страв, що готуються у їх присутності.
Відмінність - це великий асортимент, демократичні ціни, велика пропускна
спроможність |
«Fast casual» зручний тим, що це щось середнє між рестораном і фастфудом.
Це найбільш швидко зростаючий сегмент в індустрії громадського харчування ». До
закладів fast casual (« швидкий і повсякденний ») відносяться недорогі
ресторани швидкого обслуговування, часто з опцією шведського столу, які можуть
працювати як з офіціантами, так і без них або в форматі фрі-фло. Фрі-фло (з
англ free flow - «вільний потік») характерний тим, що відвідувачі вільно переміщаються по
торговому залу і самостійно вибирають блюда, які готуються в їх присутності ». «Головна
перевага формату - можливість задовольнити в одному закладі за порівняно
невелику ціну відразу дві потреби гостя: поїсти і провести час». Привабливість
для відвідувачів в тому, що їжа в закладах, які працюють в форматі Fast casual,
смачніше і різноманітніше, ніж у фастфуді, а обслуговування швидше, ніж в
ресторані. З ресторанами цей формат об'єднує наявність багаторазової посуду
(хоча останнім часом сюди часом проникає картонна і стильних інтер'єрів. Кожна
страва готується індивідуально для конкретного гостя, при приготуванні
використовуються продукти хорошої якості і іноді навіть делікатеси. Говорячи
про загальні риси Fast casual з фастфудом отмечаеться швидкість обслуговування,
невисоку націнку, демократичну атмосферу, також стандартизацію всіх
управлінських процесів, меню і деталей інтер'єру. В Fast casual використовують
мережевий спосіб ведення бізнесу з можливим використанням франчайзингу. Ще
одним популярним форматом ресторанів на сьогоднішній день, є casual dining (
«повсякденна їжа»).
У casual dining входять
всі демократичні заклади - від кав'ярень, кафе-кондитерських і суші-барів до
італійських чи пивних ресторанів. При створенні ресторану такого класу
обов'язково потрібно знати, на кого він розрахований і в якому місці буде
відкрито. При цьому створити такий ресторан простіше, ніж fast food або fast
casual: немає необхідності настільки ретельно відпрацьовувати і систематизувати
технології, є місце для польоту фантазії, не потрібна така висока прохідність,
не треба націлюватися на побудову мережі. Говорячи про направлення кухні в
закладах casual dining, тут перед ресторатором велике поле для діяльності. Давно
і широко популярні італійські, узбецькі, м'ясні і рибні закладу, хоча останні
через дорожнечу продукту частіше зустрічаються в сегменті fine dining. Також
стабільним попитом користується національна кухня - грузинська, українська, і
т.д.
Ресторан «Fine Dining» Цей заклад преміум
класу з більшістю переваг: інтер'єр, створений кращими дизайнерами, професійний
персонал, відмінна кухня, велике різноманітне меню, наявність винної карти з
асортиментом елітних вин. fine dining ( «вишукана їжа»), це дорогі заклади з
гарною кухнею, іменитим шеф-кухарем, ретельно продуманим інтер'єром,
бездоганним сервісом. Вони засновані на якійсь ідеї, на модні течії або на
імені ресторатора. Розташовуються або в центрі міста, або в місцях скупчення
цільової аудиторії - елітних торгових центрах або заміських селищах. Ні про яку
прохідності мови тут бути не може: ці заклади беруть не кількістю, а якістю.
Основна проблема вітчизняних ресторанів сегмента fine dining, в тому, що вони
живуть, поки залишаються модними. Часто в таких закладах людей приваблює не
кухня, а атмосфера і певна тусовка - коли вони зникають, гості йдуть слідом.
Тоді в ресторані залишаються тільки кухня і вино, а цим утримати дуже складно,
тому що доведеться серйозно і безперервно працювати над якістю, проявляючи
творчий підхід і передбачаючи бажання гостей .
Ресторан «Quick`ncasual»
Заклад швидкого обслуговування, відрізняється швидким обслуговуванням столиків
в порівнянні з іншими ресторанами.
Евроідальня
самообслуговування «Free Flow» Значення - «вільний рух». Цей формат передбачає
вільне переміщення гостей по торговому залу з можливістю самостійного вибору
страв, що готуються в їх присутності. Відмінність - це великий асортимент,
демократичні ціни, велика пропускна здатність. Отже, «Fast Casual» займає
проміжну ланку між демократичним рестораном і фаст-фудом, він не пропонує
повного спектру послуг, які може надати ресторан, проте пропонує високу якість
їжі з меншою кількістю заморожених або оброблених інгредієнтів, ніж в
ресторанах швидкого харчування. Страви готують індивідуально для кожного
клієнта з продуктів високої якості, а також з делікатесів. Для формату ЗРГ
«Fine Dining» важливо їх місце розташування, а саме історичні райони
центральної частини міста. Найчастіше ця структура не є мережевий, а
представлена окремим проектом. Кожен ресторан має свою індивідуальність, свій
власний ексклюзивний дизайн, часто авторський. Щоб зберегти хорошу кухню і
максимально прискорити процес обслуговування гостей, ресторани переходять на
формат «Quick-casual», що займає проміжне місце в класифікації підприємств
харчування між ресторанами швидкого обслуговування і демократичними
ресторанами.
В Україні перший заклад
«Free flow» відкрили в жовтні 2004 року в Одесі, в ТЦ «Грецький» компанії
«Таврія-В». Родоначальником концепції «Free flow» вважається швейцарська мережа
«Marche Movenpick».
Відмінність
Fast Casual кафе від Fast Food
Чотири основні
відмінності fast casual кафе від формату fast food:
• Більш стильний інтер'єр
- кольори не кричущі, спокійні, що сприяє як швидкому, так і тривалого
перебування в кафе. Для комфортної посадки використовується красива, сучасна,
зручні меблі. Іноді можна зустріти розсадження за одним великим столом.
• Багаторазова посуд - в
фастфудах використовується одноразовий пластиковий і паперовий посуд, щоб
відвідувач довго не затримувався за столом і міг взяти їжу з собою і перекусити
по дорозі. У закладах фаст кежл гість може насолодитися атмосферою закладу,
зустрітися з друзями за чашкою кави, попрацювати, тому тарілки тут керамічні.
• Різноманітне меню -
крім картоплі фрі, бургерів, хот-догів, які часто можна зустріти в закладах
швидкого харчування, тут представлена здорова їжа. Варіацій fast casual існує
досить багато, що і визначає склад меню: випічка, м'ясо, салати, риба,
вегетаріанські страви.
• Свіжі продукти - в fast
casual напівфабрикати не використовуються, всі продукти свіжі і корисні.
Комментарии
Отправить комментарий