Інноваційні технології у ЗРГ


https://drive.google.com/file/d/1TQ-xL6jr7oFXLA05cfCkHh0N22UqtNDr/view?usp=sharing


Таблиця 1. Характеристика формату закладів ресторанного господарства


Назва закладу ресторанного господарства

Формат

Відмінності

1

Ресторан

«Fast Casual»

Значення цього формату «швидкий і демократичний», є найбільш перспективним в Америці, Європі та в Україні

2

Ресторан

«Fine Dining»

Цей заклад преміум класу з більшістю переваг: інтер'єр, створений кращими дизайнерами, професійний персонал, відмінна кухня, велике різноманітне меню, наявність винної карти засортиментом елітних вин

3

Ресторан

«Quick`ncasual»

Заклад швидкого обслуговування, відрізняється швидким обслуговуванням столиків, порівняно з іншими ресторанами

4

Євроїдальня самообслуговування

«Free Flow»

Значення - «вільний рух». Цей формат передбачає вільне переміщення гостей по торговому залу із можливістю самостійного вибору страв, що готуються у їх присутності. Відмінність - це великий асортимент, демократичні ціни, велика пропускна спроможність


«Fast casual» зручний тим, що це щось середнє між рестораном і фастфудом. Це найбільш швидко зростаючий сегмент в індустрії громадського харчування ». До закладів fast casual (« швидкий і повсякденний ») відносяться недорогі ресторани швидкого обслуговування, часто з опцією шведського столу, які можуть працювати як з офіціантами, так і без них або в форматі фрі-фло. Фрі-фло (з англ free flow - «вільний потік») характерний тим, що відвідувачі вільно переміщаються по торговому залу і самостійно вибирають блюда, які готуються в їх присутності ». «Головна перевага формату - можливість задовольнити в одному закладі за порівняно невелику ціну відразу дві потреби гостя: поїсти і провести час». Привабливість для відвідувачів в тому, що їжа в закладах, які працюють в форматі Fast casual, смачніше і різноманітніше, ніж у фастфуді, а обслуговування швидше, ніж в ресторані. З ресторанами цей формат об'єднує наявність багаторазової посуду (хоча останнім часом сюди часом проникає картонна і стильних інтер'єрів. Кожна страва готується індивідуально для конкретного гостя, при приготуванні використовуються продукти хорошої якості і іноді навіть делікатеси. Говорячи про загальні риси Fast casual з фастфудом отмечаеться швидкість обслуговування, невисоку націнку, демократичну атмосферу, також стандартизацію всіх управлінських процесів, меню і деталей інтер'єру. В Fast casual використовують мережевий спосіб ведення бізнесу з можливим використанням франчайзингу. Ще одним популярним форматом ресторанів на сьогоднішній день, є casual dining ( «повсякденна їжа»).

У casual dining входять всі демократичні заклади - від кав'ярень, кафе-кондитерських і суші-барів до італійських чи пивних ресторанів. При створенні ресторану такого класу обов'язково потрібно знати, на кого він розрахований і в якому місці буде відкрито. При цьому створити такий ресторан простіше, ніж fast food або fast casual: немає необхідності настільки ретельно відпрацьовувати і систематизувати технології, є місце для польоту фантазії, не потрібна така висока прохідність, не треба націлюватися на побудову мережі. Говорячи про направлення кухні в закладах casual dining, тут перед ресторатором велике поле для діяльності. Давно і широко популярні італійські, узбецькі, м'ясні і рибні закладу, хоча останні через дорожнечу продукту частіше зустрічаються в сегменті fine dining. Також стабільним попитом користується національна кухня - грузинська, українська, і т.д.  

 Ресторан «Fine Dining» Цей заклад преміум класу з більшістю переваг: інтер'єр, створений кращими дизайнерами, професійний персонал, відмінна кухня, велике різноманітне меню, наявність винної карти з асортиментом елітних вин. fine dining ( «вишукана їжа»), це дорогі заклади з гарною кухнею, іменитим шеф-кухарем, ретельно продуманим інтер'єром, бездоганним сервісом. Вони засновані на якійсь ідеї, на модні течії або на імені ресторатора. Розташовуються або в центрі міста, або в місцях скупчення цільової аудиторії - елітних торгових центрах або заміських селищах. Ні про яку прохідності мови тут бути не може: ці заклади беруть не кількістю, а якістю. Основна проблема вітчизняних ресторанів сегмента fine dining, в тому, що вони живуть, поки залишаються модними. Часто в таких закладах людей приваблює не кухня, а атмосфера і певна тусовка - коли вони зникають, гості йдуть слідом. Тоді в ресторані залишаються тільки кухня і вино, а цим утримати дуже складно, тому що доведеться серйозно і безперервно працювати над якістю, проявляючи творчий підхід і передбачаючи бажання гостей .

Ресторан «Quick`ncasual» Заклад швидкого обслуговування, відрізняється швидким обслуговуванням столиків в порівнянні з іншими ресторанами.

Евроідальня самообслуговування «Free Flow» Значення - «вільний рух». Цей формат передбачає вільне переміщення гостей по торговому залу з можливістю самостійного вибору страв, що готуються в їх присутності. Відмінність - це великий асортимент, демократичні ціни, велика пропускна здатність. Отже, «Fast Casual» займає проміжну ланку між демократичним рестораном і фаст-фудом, він не пропонує повного спектру послуг, які може надати ресторан, проте пропонує високу якість їжі з меншою кількістю заморожених або оброблених інгредієнтів, ніж в ресторанах швидкого харчування. Страви готують індивідуально для кожного клієнта з продуктів високої якості, а також з делікатесів. Для формату ЗРГ «Fine Dining» важливо їх місце розташування, а саме історичні райони центральної частини міста. Найчастіше ця структура не є мережевий, а представлена ​​окремим проектом. Кожен ресторан має свою індивідуальність, свій власний ексклюзивний дизайн, часто авторський. Щоб зберегти хорошу кухню і максимально прискорити процес обслуговування гостей, ресторани переходять на формат «Quick-casual», що займає проміжне місце в класифікації підприємств харчування між ресторанами швидкого обслуговування і демократичними ресторанами.

В Україні перший заклад «Free flow» відкрили в жовтні 2004 року в Одесі, в ТЦ «Грецький» компанії «Таврія-В». Родоначальником концепції «Free flow» вважається швейцарська мережа «Marche Movenpick».

Відмінність Fast Casual кафе від Fast Food

Чотири основні відмінності fast casual кафе від формату fast food:

• Більш стильний інтер'єр - кольори не кричущі, спокійні, що сприяє як швидкому, так і тривалого перебування в кафе. Для комфортної посадки використовується красива, сучасна, зручні меблі. Іноді можна зустріти розсадження за одним великим столом.

• Багаторазова посуд - в фастфудах використовується одноразовий пластиковий і паперовий посуд, щоб відвідувач довго не затримувався за столом і міг взяти їжу з собою і перекусити по дорозі. У закладах фаст кежл гість може насолодитися атмосферою закладу, зустрітися з друзями за чашкою кави, попрацювати, тому тарілки тут керамічні.

• Різноманітне меню - крім картоплі фрі, бургерів, хот-догів, які часто можна зустріти в закладах швидкого харчування, тут представлена ​​здорова їжа. Варіацій fast casual існує досить багато, що і визначає склад меню: випічка, м'ясо, салати, риба, вегетаріанські страви.

• Свіжі продукти - в fast casual напівфабрикати не використовуються, всі продукти свіжі і корисні.




Комментарии