Коктейлі групи: Тоді, Кулер, Сангарі, Санді

 

Коктейлі групи: Тоді, Кулер, Сангарі, Санді



Групи коктейлів

    То́ді (від англ. toddy або гінді tāḍi) — коктейль, приготований із суміші міцного алкоголю,  води, підсоложувача та прянощів. Тоді винайшли у XVIII сторіччі спеціально для жінок, яким не подобався надто різкий смак рому чи віскі. З часом з'явилося багато нових різновидів цього коктейлю на основі інших алкогольних напоїв, втім, класичним залишається рецепт із віскі. Тоді може бути як холодним, так і гарячим, але останній варіант значно переважає, тому найчастіше цей коктейль вживають у країнах з холодним кліматом: ІрландіїАнгліїШвеціїФінляндії, на півночі США.

 

Складники

Окрім віскі, рому, бренді та лікеру в сучасних рецептурах тоді можуть бути використані джингорілканастоянкакальвадосконьяк. В окремих випадках «безалкогольним тоді» можуть називати сурогат цього напою на основі чаю з прянощами. Як правило, в одній рецептурі використовують один алкогольний напій, зрідка — два. Щоб пом'якшити смак алкоголю, його розбавляють водою. Пізніше в деяких рецептах її стали заміняти чорним або трав'яним чаєм.

З підсоложувачів у тоді найчастіше використовують мед, але він може бути замінений цукром, цукровим, фруктовим чи кленовим сиропом. Якщо тоді готують з додаванням солодкого лікеру, то додатковий підсоложувач можуть і не застосовувати. Майже обов'язковим складником цього коктейлю є нарізаний скибками лимон, рідше його замінюють лимонним соком чи соком лайму. В яблучному тоді на основі кальвадосу замість лимона додають скибки свіжих яблук, в екзотичніших рецептах тоді трапляються такі складники як журавлина або грейпфрут. З прянощів найуживаніші гвоздика та кориця, також часто використовують мускатний горіх, свіжий імбирбодян.

Приготування

Для приготування класичного гарячого тоді воду доводять до кипіння або заварюють чай. В алкоголь всипають прянощі, вливають воду (чай), додають підсоложувач, перемішують і залишають настоятися 1—2 хвилини. Холодний тоді готують в такій само послідовності, тільки кип'ячену воду попередньо охолоджують. В залежності від складу і виду використаних продуктів напій або змішують в шейкері, а потім розливають, або відразу змішують у тому посуді, в якому його подаватимуть. Після змішування усіх складників остаточна міцність цього коктейлю становить від 7 до 18°.

Тоді прийнято подавати у скляному посуді, форма якого більш-менш відповідає основному алкогольному напою, який був використаний у рецептурі. Наприклад, тоді на основі віскі чи рому частіше подають у склянках (зазвичай типу хайбол), яблучний або кон'ячний тоді — у келихах. Універсальним способом подачі є філіжанки. Коктейль прикрашають скибками лимону, яблук, лимонною цедрою, паличками кориці або зірочками бодяну.

  Як правило, тоді готують у прохолодну сиру погоду або п'ють ввечері перед сном. З середини XIX сторіччя цей напій описують як дієвий засіб від застуди, який добре зігріває, заспокоює, зміцнює імунітет, позбавляє від болю в горлі тощо. За складом продуктів тоді можна порівняти з такими відомими протизастудними засобами як чай з лимоном, збитеньгрогглінтвейнімбирний чай.

Кулер - Складається з міцних алкогольних напоїв або вина, змішаного з невеликою кількістю кислого соку, сиропу, або лікеру з газованими напоями. Кулери можуть бути різні за складом, але повинні бути схожі з оформлення. Стакан "коллінз", в який подають кулер, прикрашають спіраллю з шкірки апельсина або лимона, знятої з цілого плоду. Один кінець спіралі опускають на дно, інший одягають на край склянки. Потім склянку наповнюють подрібненим льодом і вливають в нього приготовлений в шейкері напій.



Сангарі - не зовсім звичайні змішані напої. Вони можуть бути холодними і гарячими. Відомі прохолоджувальні і тонізуючі напої «Сангарі» і коктейлі під цією назвою. Ці різні напої об’єднує одне – кожен з них обов’язково посипають дрібно потертим мускатним горіхом.

Родоначальником групи «Сангарі», як наповнювачем, було пиво. У сучасних рецептурах  у якості наповнювача використовують ще й сухі вина або просто воду.

Прохолоджувальні і тонізуючі напої «Сангарі» переважно складаються з міцного алкогольного напою, сиропу або лікеру та наповнювача.

Змішування компонентів здійснюється у шейкері, барній склянці або безпосередньо у посуді подачі. Для гарячих «Сангарі» склянку хайбол або склянку з підсклянником заздалегідь прогрівають гарячим паром або окропом. Компоненти змішу­ють та заливають окропом, гарячим вином або гарячим пивом. При цьому вино або пиво тільки нагрівають, приблизно до 80‒85°С, не доводячи до кипіння. Холодні «Сангарі» подають у стакані хайбол з льодом. У будь-якому варіанті завершують приготування напою посипанням зверху тертим мускатним горіхом. Гарнір, як правило, не пропонують. Холодні «Сангарі» сервірують соломинкою.


Рекомендуючи гостям цю групу, потрібно враховувати, що ці напої досить міцні, особливо гарячі з винним наповнювачем. Але вони добре зігрівають та «збуджують» люди­ну, яка прийшла з зимової холоднечі.


Санді - це змішаний напій, основним компонентом якого є морозиво, розведене сиропом і прикрашене свіжими або консервованими фруктами (персики, ананаси, банани).

Можна для оформлення використовувати черешню (краще жовту) і горіхи, политі сиропом.

Додають незначну кількість ароматизованих спиртних напоїв (група «вермут»). Якщо фрукти за рецептурою додаються в напій, то їх протирають. Компоненти викладають в креманку (не перемішуються!!!) і заливають сиропами, вином. Подають із чайною ложкою й шпажкою для фруктів, сервірують десертну тарілку на якій стоїть креманка.

 


Комментарии