Групи коктейлів
Фікс - це освіжаючий коктейль типу сауер на основі будь-якого міцного алкоголю (часто використовують бренді або джин), ананасового сиропу та лимонного соку. Робиться він у великому келиху типу хайбол або гоблет з використанням дробленого льоду методом свисл. Прикрашається свіжою м'ятою та сезонними ягодами чи фруктами.
Деякі рецепти допускають додавання невеликої кількості лікеру поверх льоду.
Найближчий «родич» фіксу – дейзі. Це практично ідентичний фіксу коктейль, але, з використанням ягідного сиропу або лікеру замість ананасового сиропу, та з додаванням содової чи сельтерської води в кінці.

Основной список
Бренди Фикс
несколько различающихся рецептов
Джин фикс

несколько чуть различающихся рецептов
Мятный фикс
водка с мятным ликёром и лимонным соком
Galaxy Fix
апельсиновая водка с черничным ликёром, сахарным сиропом и лимонным соком
Tarragon Fix
текила с добавлением абсента, ананасовым и тархуновым сиропом и лаймовым соком.

«Фікс» – напій тільки з ананасовим смаком. Формула побу­дови у них однакова. Об’єм порції –100–150 мл. Складаються переважно з міцного алкогольного напою або вина, ананасового сиропу або лікеру.
Хоча це група вечірніх прохолодних напоїв, але з використанням лікерів та дистилятів вони можуть мати значну міцність. Використо­вуючи сиропи та соки у якості бази, можна отримати безалкогольний «Фікс» або «Дейзі» для дітей.
Готують їх у шейкері. Змішані компоненти виливають в охолоджену склянку «Том Коллінз». Додають модифікатор, наповнювач та 1‒3 кубики льоду-фізз. Все злегка перемішують барною ложкою та гарнірують ягодами або цитрусовими. Як доповнення та прикрасу можна вставити гілочку м'яти. Сервірують їх середньою соломинкою, жорсткою підставкою, коктейльною ложкою або шпажкою для фруктів.
 
Фіз. Група отримала свою назву від англійського слова «фізз», що означає «шипіти», «грати». Вона типова для «хайбол», дуже схо­жа на групу «коллінз», але для їх приготування можна використовувати будь-який алкогольний напій. Замість лимонного можна використовувати апельсиновий та грейпфрутовий соки, а цукровий сироп  можна замінювати настоянками. Мінеральну воду замінюють шампанським або шипучим вином. Деякі «фіззи» готують із додаванням яйця, тільки жовтка або тільки білка. Особливістю є наповнювач ‒ сифонна вода, яка дозволяє йому шипіти.
Готується «фізз» у шейкері з льодом. Якщо застосовують емульгатор, то бажано використання блендера. Велику охолоджену склянку хайбол або «Том Коллінз» наповнюють на 1/3 льодом-фраппе. Збитий напій виливають на лід. Для кращого збереження газу лід-фізз, 1–3 кубики, закладають у готовий напій. Додають по необхідності модифікатор. Якщо зверху укладають збитий білок або вершки, напій посипають твердим модифікатором у кінці. Додають сифонну воду. Потрібно, щоб струмінь з сифону був потужним і сам перемішав напій. Якщо перемішування струменем не вдалося, або застосовувалося шампанське, то напій у склянці швидко перемішується барною ложкою.Термін реалізації «фізз» найкоротший. Подати його потрібно, поки він шипить, а це зазвичай максимум 20–30 секунд. Гарнірують їх цитрусовими, ягодами, фруктами, які чіпляють на торець посуду подачі.

 Сервірують середньою соломинкою.
Використовуючи ціле яйце, допустимо просепарувати та окремо збити. Надалі частину білка можна закласти у шейкер, а частину класти зверху шапкою. Такі «фізз» не шиплять.
 
Група «Джулепи»
«Джулеп» – прекрасний освіжаючий напій для любителів м’ятного смаку. Вважається, що «Джулеп» потрапив до Європи понад 300 років тому з Персії. За ці роки він зазнав багато змін, і зараз більше схожий на улюблений напій Френсіса Дрейка. За багатьма даними, цей пірат дуже любив поєднання рому, цукру та м’яти. «Джулеп» ‒ досить складний ДЗН, але вельми оригінальний.
Існує кілька способів приготування «Джулепів». Спростити приготування завжди можна, але при цьому втрачається якість ДЗН.
«Джулепи» переважно складаються з міцного алкогольного напою, цукрового сиропу, м’ятного лікеру або свіжої м’яти. Розбавляють їх содовою або мінеральною водою.
«Джулепи» готують так. Листочки свіжої м’яти миють і підсушують рушником. Частину з них відкладають для прикрашання напою. Другу частину кладуть на дно склянки хайбол, вливають цукровий сироп і розминають м’яту ложкою.
Щоб це зробити швидше, у склянку можна додати дрібно посічений лід або сироп замінити цукром. Відтак заповнюють склянку до країв подрібненим льодом і вливають усі належні за рецептурою компоненти. Розмішують напій ложкою. Прикрашають 2–3 листочками м’яти і знову додають подрібнений лід, так щоб склянка була заповнена до країв.
Часом свіжу м’яту замінюють м’ятним лікером. У цьому випадку напій спочатку змішують у шейкері з подрібненим льодом, а потім переливають у склянку і розбавляють. 
У будь-якому випадку «Джулеп» обов'язково гарнірується верхівками свіжої м'яти. При цьому нижня частина стебла може бути розщеплена уздовж, ‒ для кращого виділення м'ятного соку у напій.
Сервірується «Джулеп» тонкою соломинкою та жорсткою підставкою, наприклад, блюдцем.
Ще раз слід зазначити, що «Джулеп» слід пропонувати у жарку по­ру року любителям міцних напоїв з сильним м'ятним ароматом.



Коктейлі групи «Кордіал»
 
Коктейлі групи «Кордіал» – це одна з найпростіших груп коктейлів. Складаються вони із 25 мл лікерів і 25 мл міцних алкогольних напоїв. Їх готують у шейкері, а багато порцій можна й у міксері. Подають у невеликій коктейльній чарці або поні.
Якщо подають з коктейльним льодом, то можна подати в олд фешені. За бажанням можна сервірувати середньою соломинкою та підібрати відповідний гарнір. Ця група має традиційно оригінальні назви. Часто ці коктейлі називають по перших буквах назв компонентів. Але можна застосовувати й інші назви. Хоча ця група проста за складом та приготуванням, але користується значною популярністю.Міжнародним класичним коктейлем цієї групи можна вважати коктейль «Чорний росіянин», хоча його формула небагато відрізняється від класичного «кордіала».Коктейль «Чорний росіянин» складається з 30 мл кавового лікеру та 60 мл горілки. У склянку олд фешен з коктейльним льодом вливають лікер, а потім горілку. Не перемішують, це може зробити сам гість. Аналогічно можна отримати «Червоного росіянина» – з вишневим лікером, «Зеленого росіянина» – з м’ятним лікером тощо.  

 








Комментарии